Ta turen til Fjellhov

Den lille tømmerhytta Fjellhov er et godt turmål på Frosta såvel vår, sommer som høst. Hytta ligger på nordfjellet ved Igltjønna mellom Storheia og Litjheia, like ved grensa mot Ekne. Den eies av Nord-Trøndelag Turistforening, men er åpen for alle besøkende. Fjellhov har solcelleanlegg og utstyr for gasskoking, og egner seg både til dagsturer samt overnattinger.

Mange turalternativer

For å komme til Fjellhov, som for øvrig ligger 295 moh, er det enklest å følge den merkede stien fra Åtloskaret på veien mellom Frosta og Ekne. Herfra er det ca. 3 km inn til hytta. Det er også mulig med adkomst fra Fjellplassen (3 km), fra Åsholmen Camping  – Brurstien (3 km) og fra hyttefeltet ved Skardstjønna via Bjønnbettet og Litjheia (4 km). Se kartskisse på UT.no

De seneste årene har Fjellhov gjennomgått en betydelig renovering, og for hvert år øker antall dagsbesøk. Området rundt hytta byr på gode muligheter for sopp- og bærplukking, og en av de mest anbefalte rutene fra Fjellhov er å ta turen opp på toppen av Storheia. Den ligger på grensa mot Levanger, og kan by på en upåklagelig utsikt.

Krokvatnet med Storheia (370 moh) i bakgrunnen

Spektakulære Brurstien

Den aller mest spektakulære veien til Fjellhov, er turen opp Brurstien fra Åsholmen Camping. Den har fått navnet sitt etter prestedatteren Wenche Marie Thode fra Tautra, som ble født i 1761. Thode forelsket seg i storbonden Niels Andersen Tuff, som kom fra gården Tuv i Skogn, og for å kunne gifte seg med Tuff flyktet Wenche Marie sammen med sin tilkommende mann opp Brurstien. Ifølge sagnet var turen av det strabasiøse slaget, men Thode og Tuff ble til slutt lykkelig gift.

Tømret av guttegjeng

Fjellhov ble satt opp av guttegjengen Ola Stavseth, Gunnar Flegstad og Boris Kvamme og sto ferdig i 1962. Da hadde de tilbakelagt mange turer opp med utstyr og materialer samt hogd tømmeret (ca 20 m3) utblinket av statsalmenningen i området rundt Igltjønna. Det hører med til historia at Gunnar svømte over tjernet med den store mønstokken sent på høsten etter at den første isen hadde lagt seg. Det var visstnok en frisk opplevelse!

Turistforeningen har lagt klopper over mange bløtmyrer på stiene opp til Fjellhov

Åpen for alle

Ytterdøra på hytta ble snudd en gang på 80-tallet fordi den klemte og det passet bedre å åpne dørbladet denne veien. Dermed ble låsvrideren stående på utsida. Det passer forsåvidt bra siden hytta nå som før er åpen for alle som vil ta turen opp!

Mer info om hytta og turveier i området kan du finne på UT.no.

Fjellhov – et godt besøkt turmål på Frosta

Legg inn en kommentar