Sannheten om fibernett

I forbindel_MG_5671se med at Frosta endelig skal få fibernett kan det kanskje være fint med en repetisjon av hva fibernett egentlig er.

De fleste som har internettabonnement på Frosta i dag, har bredbånd gjennom kobberkabel. Da er det slik at linjen setter begrensninger for hva som kan leveres av båndbredde.

Men hvordan fungerer dette med båndbredde? Tenk deg oppkoblingen du har til internett i dag som en vannslange. Vannet som strømmer gjennom denne slangen er data som for eksempel musikk fra spotify, film fra netflix, radio fra NRK, TV signaler fra TV2 sumo osv. Størrelsen på vannslangen er båndbredden. Jo større åpning, desto mer vann (eller data) strømmer gjennom til enhver tid.

Når vi nå ser for oss at kobbernettet er en vannslange med en åpning på 10mm – hvis du er heldig. Så vil du med fibernett ha en  vannslange med en åpning på minimum 50mm og opp til 1000mm (ja, du leste riktig EN meter åpning).

 

Hvordan kan det gå an? tenker du da kanskje. Jo, det er slik at fibernettet er basert på lyssignaler, og kalles av mange selve motorveien innen datakommunikasjon. Kommunikasjonen fraktes med lysets hastighet, og har en ubegrenset nettkapasitet.

Har jeg bruk for dette? Ja, det er et spørsmål man alltid skal stille seg når det gjelder nyanskaffelser. Vi vet at behovet for hurtig flyt av informasjon er økende. Vi kjenner sikkert alle til de store irritasjonene når nettet «henger», og det ikke virker akkurat når du har behov for at det virker. Det er en kjent sak at fibernett er mye mer stabilt enn hva tilfellet er om man bruker mobilt bredbånd, eller bredbånd via kobberkabalen. TV sendingene som vi kjenner de i dag, er nok også på vei ut. Stadig flere kanaler, også NRK, TV2 osv, har nett tjenester som gjør at du kan se de programmer du ønsker når det måtte passe deg.

 

Internett er en flopp! var det en kar som skrev i Dagens Næringsliv 20. august 1996. Nå sitter vi med fasit. Internettet er selvfølgelig kommet for å bli en lang stund, og med det kommer behovet for hastighet. Både for å lese aviser, sende og motta epost, levere inn ligningen og ta vare på bilder og filmer av barn og barnebarn.  Det er viktig å melde seg på denne muligheten nå i disse dager. Vi har i dag en unik mulighet til å sikre oss fiber på Frosta, det er nå det gjelder.

Les mer om hvordan du kan melde interesse for å koble deg til fibernettet på Frosta her.

Legg inn en kommentar