Eksperthjelp fra Frosta trengtes da Nepal ble ramma av jordskjelv!

To kraftige jordskjelv inntok landet Nepal den 25.april og 12. mai 2015. Media fortalte om millioner av folk som var ramma; tusenvis skadde og et veldig stort antall døde.

nepal1

 

Forskjellige hjelpeorganisasjoner oppfordra oss til å sende pengehjelp. Geografikunnskaper måtte friskes opp. Fant da et  «lite land i Asia», inneklemt mellom India i vest, sør og øst; og Tibet – Kina i nord. Ti av verdens høyeste fjell finner vi der i dette fjell-landet med Mount Everest som det høyeste.

nepal7

 

Når naturkatastrofer skjer, er det behov for hjelp og kompetanse. På Frosta har vi Bjørn Støwer som er ingeniør innen bygg/anlegg/ vann og sanitærteknologi. I 1996 dro han på sitt første oppdrag for Kirkens nødhjelp, som han har hatt flest oppdrag for.  Til Nepal no i 2015 var han en av Norges Røde Kors sine delegater i et team av leger, kirurger, spesialsykepleiere, sykepleiere, og to ingeniører. De skulle få på plass et feltsykehus i katastrofeområdet med utstyr og ekspertkompetanse.

Under gir Bjørn informasjon om bistandsarbeidet og inntrykk fra oppholdet sitt i Nepal.

Oddlaug Juberg Kvamme

Norges Røde Kors sitt feltsykehus er en del av den internasjonale Røde Kors sin beredskap og er en såkalt ERU enhet dvs. Emergency response unit.

Feltsykehuset, bestående av utstyr med en total vekt på ca 60 tonn, ble sendt fra Oslo til Nepals hovdestad Katmandu med 2 transportfly. Sykehuset ble satt opp i en liten by  med ca 17.000 innbyggere som heter Chautara og ligger i provinsen Sindhupalchok.

nepal3

 

Provinsen Sindhupalchok har ca 300.000 innbyggere hvor omtrent 80% av husene i dette området ble ødelagt av jordskjelvet. Byen ligger midt i det hardest rammede området ca 100 kilometer nord øst for hovedstaden Katmandu ved foten av Himalayafjellene.

nepal6

 

nepal4

 

Sykehuset var operativt allerede 8 dager etter at jordskjelvet rammet. 1300 pasienter var innom sykehuset og fikk behandling i løpet av den første uka. Det ble utført ca 80 kirurgiske inngrep i løpet av denne tiden.

nepal5

 

Byens sykehus var ødelagt av jordskjelvet og feltsykehuset skal derfor både erstatte byens sykehus samt styrke kapasiteten i forhold til å ta hand om alle de som ble skadet i jordskjelvet.

Etter planen skal sykehuset fungere og gi livsviktig helse-hjelp til befolkningen i katastrofeområdet i minimum 4 måneder til, og muligens enda lengre.

nepal11

 

Etter oppdraget sitter jeg igjen med svært sterke inntrykk fra et katastroferammet land, og en befolkning som vil trenge verdenssamfunnets oppmerksomhet og hjelp i veldig lang tid framover.

nepal9

 

Befolkningen har et enormt behov for livsnødvendig hjelp til alt fra helsetjenester, husly i form av telt, helsemessig betryggende drikkevann, mat og etter hvert bistand til gjenoppbygging etter de ekstremt omfattende ødeleggelsene. Hundre tusener av mennesker har mistet hjemmene sine og bor fortsatt under svært dårlige forhold.

nepal10

 

Regntiden, monsunen er ventet i månedsskifte mai juni og vil gjøre situasjonen for befolkningen enda vanskeligere framover. Situasjonen er kritisk for svært mange mennesker, og det haster med å få gitt livsnødvendig hjelp til en befolkning som nå lever under ekstremt vanskelige forhold.

Jeg vil derfor oppfordre alle til å støtte arbeidet som gjøres i Nepal.

Bjørn Støwer

For å støtte Norges Røde Kors sitt arbeide:

  • Send sms med kodeord NEPAL til 2272 (250 kr)
  • Gi en gave på kontonummer: 8200.06.10190
  • Gavetelefon: 820 44 000 (200 kr)

For å støtte Kirkens Nødhjelp sitt arbeide:

  • Send sms med kodeord NØDHJELP til 2468 (200 kr)
  • Gi en gave på kontonummer: 1594.22.87426

Legg inn en kommentar