«– Vi har ambisjoner om å være best i landet på lokalmat, og med disse to Spesialitet-merkene for unik smak til to av våre lokalmatprodusenter, så er vi godt i rute!» Det var budskapet til Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag, da han delte ut priser til Orkladal Ysteri og Perlepoteter fra Vaviher under Trøndelagsmøtet på Hell torsdag kveld.

Spesialitet-merket eies av Matmerk og tildeles av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. De gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket.

«– Dette har gått fort! Vi testet markedet under Matfestivalen i Trondheim i fjor sommer, og fikk veldig godt tilbakemeldinger. Både folk og kokker sa at dette var et produkt de har ventet på, et norsk og lokalt produkt som er et godt alternativ til importpotetene. Vi er veldig stolte og inspirerte over å ha fått Spesialitet-merket, det skal vi bruke for alt det er verdt i markedsføringen fremover, vi har spenstige planer for neste sesong«, sier Johan Arnt Hernes fra Perlepoteter.
Perlepoteter er små spesialdyrkede gourmetpoteter fra Frosta. Ved å bruke et eget gjødselregime modner potetene langsomt og blir skallfaste og fulle av smak. Mye av næring og smak sitter i potetens skall. Perlepoteter blir utvalgt og varsomt behandlet helt fra settepotet frem til forbruker, med manuell håndtering i sortering etter størrelse og utseende, vasking og pakking.
Fagjuryen mente at Perlepoteter er smakfulle og med en klar lokal tilknytning til Frostahalvøya. Vaviher er en sammenslutning av tre gårder på Frosta; Valberg Slektsgård, Evenhus og Viken Midtre
Det er imponerende å se hvordan lokale, unge bønder på Frosta tør å gå nye veier for å utvikle sine produkter. Et bedre tidspunkt for tildelingen kunne vel knapt vært valgt da hovedtemaet for Trøndelagsmøtet var nettopp gründerskap. Delegatene fikk smake perlepoteter under middagen på kvelden – fantastisk god reklame for næringa og for Frosta!